Fönster med spröjs

Flotta fönster med spröjs i god kvalitet

Fönster med spröjs är en av de mer välkända fönstertyperna i Skandinavien. Det är också ett av de äldsta och går också under namnet herrgårdsfönster.

Våra fönster med spröjs är DVV och CE märkt-av bästa kvalite – Danskproduserte med 5 års garanti.

Herrgårdsfönster och fönster med spröjs är bara två beteckningar på sidohändga fönster med spröjs.

Våra standard spröjs är lågenergi spröjs som inte bryter glaset och som absolut ger den bästa isoleringen eftersom det är på sidorna kylan släpper in.

Fönster med spröjs leveras standard med fönsterkrokar och beslag  men mot en tilläggskosnad kan man också välja ett modernare grepp med inbyggd friktionsbroms som håller fönstret öppet i den ställningen du önskar.

Välj det rätta materialet till dina fönster med spröjs

Här kan du välja olika materialer. Är du osäker på vilka materialer som passar bäst til dina behov? 

Läs mer om materialer här

Klicka här och välg material till dina fönster med spröjs

Fönster med spröjs
Fönster med spröjs

 

Utrymningvägar till fönster med spröjs

I dag är det ofta ett krav att man har rymningsväg i flera viktiga rum.

På två-lufts fönster t.e.x som skall sitta på ett sovrum kan det vara smart och ha en lös mittpost. Det betyder att mittposten är monterat på vänster fönsterbåge och fölger med fönstret när det öppnas.

Det är också praktisk när man skall ha stora saker ut via fönstret när man skall flytta . 

Fönster med spröjs har alltid varit "populära fönster”

Fönstre med spröjs är en av dom äldsta fönstertyperna. Det beror på att glas från början var väldigt dyrt att tillverka och att produktionstekniken fortfarande var primitiv. Den gången klarade man bara att tillverka små glasrutor.

Även om tekniken utvecklades så var rutorna små enda fram till slutet av 1800-talet och dom var försedda med många spröjsar. Sedan den gången så har glasrutan blivit tunnare och spröjsen mindre.

Den gången var fönstrena tillverkat av snikkare och det är nok därför spröjsfönster är så populära.

Det gav signaler om kvalitet och respekt för dåtidens hantverk och det är många gamla hus som är ”födda” med fönster med spröjs. Många av dessa ville det se helt fell ut med modrna fönster utan spröjs.

Alla våra fönster är DVV-märkt. Det är fönsterindustrins kvalitets-certifiering som garanterar dig att våra produkter uppfyller bestämta krav till material,utformning och isoleringsförmåga.